Elektrische scooters vervangen benzine scooters

Elektrische scooters, de belangrijkste info

Elektrische scooters vervangen benzine scooters

Het is je misschien al wel opgevallen. Er rijden steeds meer elektrische voertuigen in het verkeer. Elektrische auto’s, elektrische scooters, elektrische fietsen.

ecooter E2 rood
Ecooter E2

De elektrische scooter is en blijft een ongelooflijk populair vervoersmiddel in Nederland. Dat is niet vreemd. Want niet alleen zijn de brandstofkosten van de e-scooter een stuk lager; deze elektrische variant is ook een stuk beter voor het milieu. De impact is zelfs zo positief dat eerder in het Klimaatakkoord is afgesproken dat er vanaf 2025 alleen nog maar elektrische modellen mogen worden verkocht. Een mooi moment om alle ins- en outs van de elektrische scooter eens onder de loep te nemen.

Hieronder gaan we graag wat nader in op elektrische scooters. Waarom zou je daartoe overgaan? Wat zijn de voordelen? Zijn er ook nadelen? Je leest het hier.

Waarom wordt elektrisch rijden gepromoot door de overheid?

Vanaf 2025 mogen er in Nederland dus alleen nog elektrische scooters worden verkocht. Je mag nog wel gewoon op je oude benzine scooter rijden, maar er mogen geen nieuwe benzine scooters meer verkocht worden. Ter info: Voor auto’s geldt dat vanaf 2030.

De achterliggende gedachte hierbij is dat je bijdraagt aan het mogelijk maken van een fossielvrij leven. Willen we de aarde leefbaar houden voor volgende generaties dan mag de aarde niet verder opwarmen dan 1,5 graden Celcius. Op weg naar klimaatneutraal in 2035. Dit is een grote en urgente uitdaging. Groter dan velen van ons zich realiseren. Met een elektrische scooter draag je bij aan het waarmaken van dit streven. 

Actieradius oftewel bereik

Maar, met een accu kun je niet zover rijden zeg je. Dat klopt, de actieradius van een elektrisch voertuig is nog steeds minder dan van een benzinemotor. Maar deze is in de afgelopen jaren al een stuk verbeterd en deze stijgende lijn zal zeker door blijven gaan. Kon je enkele jaren geleden nog maar zo’n 50 km rijden met een elektrische scooter, vandaag de dag is 100 km geen uitzondering.

De volgende factoren hebben ook invloed op het bereik:

 • Snelheid (hoe harder je rijdt, hoe meer verbruik)
 • Rij je lange rechte stukken of voornamelijk in de stad. Veel remmen en optrekken vermindert de actieradius
 • Het gewicht van de bestuurder en eventuele passagier
 • Bandenspanning, controleer deze regelmatig. Wij vertellen je graag de ideale spanning.
 • Is de temperatuur boven of onder het nulpunt? Bij vorst heb je iets minder bereik
 • Tegenwind
 • Heuvels of vlak terrein
 • Sportief rijgedrag of rustig anticiperend.

Levensduur accu

De gemiddelde levensduur van een accu is zo’n 50.000 km. Daar kun je dus een heel eind mee rijden. Een nieuwe accu is er vanaf ca. € 650. Het allerbelangrijkste is om de accu in de winter binnen op te laden en niet in de scooter te laten zitten. Rij je een langere tijd niet op de e-scooter, laad de accu dan op (met de bijgeleverde lader) en zet hem weg op een droge verwarmde plek.

De voordelen van een elektrische scooter

Het rijden van een elektrische scooter brengt een aantal voordelen met zich mee. Zo is de e-scooter een stuk beter voor het milieu dan de scooter op benzine. Daarbij heb je geen last meer van stinkende uitlaatgassen. Eerlijk is eerlijk: die zijn wel erg vervelend wanneer je voor het stoplicht staat te wachten. Maar wat voor voordelen brengt de elektrische scooter nog meer met zich mee?

 • De elektrische scooter is zuiniger
  De elektrische scooter is niet alleen een stuk vriendelijker voor het milieu; maar ook voor de portemonnee. Benzine is namelijk (op dit moment) een stukje duurder dan elektriciteit en het ‘tanken’ van elektriciteit zorgt er dus voor dat je maandelijkse lasten wat dalen. Wat ook fijn is, is dat je die elektrische scooter gewoon thuis of op het werk op kunt laden. Nog goedkoper! En heb je zelf zonnepanelen? Dan rijdt je zelfs gratis.
 • Geen startproblemen meer
  In tegenstelling tot een benzine scooter hoef je de elektrische scooter niet te starten: de motor is altijd klaar voor gebruik. Dit zorgt ervoor dat je geen last meer hebt van startproblemen. Dankzij de accu aandrijving is er ook minder onderhoud nodig.
 • Minder onderhoud nodig
  Uiteraard moet je ook een e-scooter wel onderhouden. Dat gaat dan met name om de banden, de remmen en de verlichting. Dit scheelt je niet alleen tijd, maar ook geld. De accu zelf hoeft maar eens in de x aantal jaar vervangen te worden.
 • Efficiënt
  Het feit dat de elektrische scooter direct start betekent dat deze lekker efficiënt is. Je bent dus in no-time op je bestemming. Bovendien kun je files en druk stadsverkeer vermijden. Hoge parkeerkosten gaan aan jou voorbij. Dat geldt natuurlijk ook voor de benzine scooter. De elektrische scooters zijn vaak lekker klein en compact waardoor je ze makkelijk kunt verplaatsen en parkeren.

De nadelen van een elektrische scooter

Hoewel de elektrische scooter een ontzettend handig en milieuvriendelijk vervoermiddel is, brengt het ook een paar nadelen met zich mee.

 • Een kleinere actieradius
  Zo is de actieradius van de elektrische scooter kleiner dan die van een benzine-scooter. Je kunt vaak maximaal zo’n 100 kilometer vooruit met een volle accu (in tegenstelling tot een 200 kilometer met een benzine scooter). Gelukkig zijn er genoeg oplaadpunten waar jij jouw elektrische scooter na die eerste 100 kilometer in no-time weer op kunt laden.
 • Duurder in aanschaf
  De elektrische scooter is in veel gevallen duurder in aanschaf dan de ouderwetse benzine scooter. De elektriciteit die je nodig hebt om de scooter van energie te voorzien is juist wel weer goedkoper dan de benzine; en dat brengt de prijs per gereden kilometer omlaag.
 • De accu moet vervangen worden
  In tegenstelling tot de motor van een benzine scooter, is de accu van een elektrische scooter op een gegeven moment aan vervanging toe. Hoewel de levensduur van deze accu lang genoeg is om de investering af te betalen, betekent dit wel dat er een punt komt waarop de accu vervangen moet worden. Je kunt merken dat jouw accu aan vervanging toe is wanneer je elektrische scooter de topsnelheid niet meer haalt, of sneller leeg begint te raken. Een nieuwe accu kost gemiddeld een paar honderd euro.

Bij de totstandkoming van dit artikel hebben we de volgende sites geraadpleegd: goedopweg, eneco, vattenfall, scooterspot