Fatbikes staan al enige tijd volop in de belangstelling en kom je overal tegen.
In de media komen ze vooral negatief in het nieuws. Er zijn veel ongelukken met fatbikes en dat ligt aan de fatbikes, aldus een veel gehoorde mening. Maar klopt dat wel?
Een fatbike is een elektrische fiets met dikke banden. En ziet er daardoor heel stoer uit. Geen wonder dat er veel belangstelling voor is. Zowel van jongeren als van ouderen. Niets aan de hand dus. Maar waarom hebben ze dan toch een slechte reputatie?
Veilig op weg
Je moet natuurlijk wel de regels naleven, regels die misschien niet door alle jeugd onder 14 jaar gekend worden. Het is in onze ogen dan ook een taak van de ouders om ze die regels bij te brengen en ervoor te zorgen dat de fatbikes niet worden opgevoerd. En dit ook regelmatig te controleren. Tevens moeten ook de ouderen beseffen dat ze rekening horen te houden met de mede-weggebruikers. Veiligheid en verantwoordelijkheid zijn hier rechtstreeks met elkaar verbonden en zorgen voor den prettige rijervaring voor iedereen.
Voor een elektrische fiets gelden dezelfde verkeersregels als voor een gewone fiets. Je hoeft bijvoorbeeld geen rijbewijs te hebben. Een elektrische fiets mag trapondersteuning hebben tot een snelheid van 25 kilometer per uur. Ook een fatbike is een elektrische fiets.
Net zoals scooters kunnen fatbikes worden opgevoerd. En net zoals bij scooters is dat niet alleen verboden maar gewoon ook erg verstandig om te doen. De maximale snelheid is er niet voor niets, dat heeft alles te maken met veiligheid. Zowel voor de berijders als voor de mede-weggebruikers. Heel logisch daarom dat de verzekeringsmaatschappijen bij schade door een opgevoerd voertuig niet vergoeden. En dat je er fikse bekeuringen voor kunt krijgen. Deze bedraagt al gauw € 310 en kan flink oplopen. Ook kan je fatbike in beslag worden genomen.
Straatlegaal
Onze fatbikes zijn volledig straatlegaal met een 250W motor en worden afgeleverd met een snelheid van max. 25km/uur. Om opvoeren te voorkomen blokkeren we die mogelijkheid met een alleen aan ons bekende code. Er zit ook geen gashendel op de door ons verkochte fatbikes. Bij sommige is wel een gashendel om het wegrijden te vergemakkelijken aanwezig. Deze geeft een motorondersteuning van maximaal 6 km/uur.
Wetgeving fatbikes
Wetgeving fatbikes | elektrische fietsen, hier vind je de actuele wetgeving inzake ebikes: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/fiets/vraag-en-antwoord/welke-regels-gelden-voor-mijn-elektrische-fiets-e-bike
Ben je op zoek naar een legale fatbike? Met ons assortiment zit je altijd veilig! Kijk bijvoorbeeld eens naar de Volt V20, de Windgoo E20, Stoer , Goccia Ezi comfort, of de Engwe E26.
Persoonlijke ervaring
Zowel mijn vrouw als ik gaan regelmatig met de hond een eindje fietsen. Door de dikke banden van de fatbike ervaren we dat allebei als heel veilig.