Euro2, euro3, euro4 scooters???

Met de nieuwe emissienorm Euro4 in aantocht verschijnen er hier en daar verontrustende berichten in de media over een verbod op scooters. Maar zo’n vaart loopt het gelukkig niet: alleen de verkoop van nieuwe, minder schone scooters wordt vanaf januari 2018 aan banden gelegd. Vervuilende scooters aan banden gelegd. Bron foto: NOS

Er komen strengere regels voor scooters: vanaf 1 januari volgend jaar mogen tweetakt- en viertaktscooters van de milieuklasse euro-2 en euro-3 niet meer verkocht worden. Dat schrijft staatssecretaris Dijksma van Milieu aan de Tweede Kamer.

Europese regels stellen dat er vanaf 1 januari 2018 alleen nieuwe scooters (brom- én snorfietsen) verkocht mogen worden die voldoen aan de milieuclassificatie Euro4. Rijdt u nu op een scooter met milieuclassificatie Euro2 of Euro3, dan kunt u dat zonder problemen blijven doen.

Wat houdt dat in, euro2, euro3, euro4?

De Europese emissiestandaard is de emissienorm voor voertuigen die in de Europese Unie van kracht is. De emissiestandaard wordt voortdurend strenger: voertuigen mogen steeds minder schadelijke stoffen in het milieu uitstoten.Ontwikkeling Europese emissienorm voor scooters

In de kranten staat dat de verkoop van scooters straks verboden is, klopt dat?

Nee, alleen de nieuwverkoop van scooters met milieuclassificaties Euro2 en Euro3 wordt vanaf januari 2018 verboden. Rijdt u nu op zo’n scooter of overweegt u er in 2017 nog één te kopen, dan kunt u dat gewoon blijven doen.

Wat wordt er dan precies verboden en wanneer?

Europese regels verbieden vanaf januari 2018 de verkoop van nieuwe scooters (brom- én snorfietsen) met milieuclassificatie Euro2 en Euro3.

Mag ik straks niet wel op mijn Euro2- of Euro3-scooter rijden?

Wie nu een Euro2- of Euro3-scooter heeft, of in 2017 nog gaat kopen, mag daar zonder problemen mee blijven rijden.

Waarom wordt de verkoop van bepaalde scooters verboden?

Het zijn Europese milieuregels die op 1 januari 2018 van kracht worden, die dit voorschrijven, met als doel een schoner milieu.

Tweedehands

Per 1 januari 2018 mogen alleen nog scooters verkocht worden met milieuclassificatie Euro4. Scooters met een andere milieuclassificatie mogen na deze datum nog wel worden verkocht als tweedehands scooter.Vanaf 2018 strengere regels voor scooters. Bron foto: NOS

Zijn er al alternatieven op de markt voor die euro2 en euro3 scooters?

Ja, er komen in 2017 mondjesmaat scooters beschikbaar met milieuclassificatie Euro4. Naar verwachting komt het aanbod van die nieuwste generatie eind van dit jaar goed op gang.

Heeft tweetakt of viertakt er ook iets mee te maken?

Nee, dat heeft niets te maken met het milieuaspect. Dit zegt alleen iets over de techniek van de motor.

Kan ik niet beter wachten met de aanschaf van een nieuwe scooter?

Nee hoor, u kunt nu gewoon een mooie scooter uitzoeken in de showroom. En als de keus op een Euro2- of Euro3-scooter valt, is dat prima. Daar kunt u dan nog jaren met veel plezier op blijven rijden.

Scooter, snorfiets of bromfiets

De termen scooter, snorfiets en bromfiets worden door elkaar gebruikt. En dat kan verwarrend zijn. 'Scooter' is in feite een verzamelnaam. Een scooter kan een snorfiets zijn, een bromfiets of zelfs een motorfiets, herkenbaar aan de kentekenplaat. Brom- en snorfiets zijn wettelijke termen. Een snorfiets heeft een blauw kenteken, je mag er maximaal 25 km/u mee, je moet er mee op het fietspad rijden en er is geen helmplicht. Een bromfiets heeft een gele kentekenplaatje, je mag er maximaal 45 km/u mee, je moet binnen de bebouwde kom op de rijbaan rijden en een helm is verplicht.